Historie algemeen

Hieronder vind je een beknopte samenvatting van de clubhistorie van v.v. Alverna.

Voor de 2e wereldoorlog waren er al verschillende voorlopers van de huidige vereniging onder de namen “AVE, Helios, Alvernia” zoals de volgende foto laat zien.

Alvernia

Eigenlijk wordt er al vanaf 1936 gevoetbald onder de naam Alverna. Het initiatief tot het oprichten van een club kwam van de paters Fransciscanen van het klooster, waaromheen het dorp Alverna is ontstaan, vanaf het einde van de 19e eeuw. Met name een geestelijke met de naam Hilde­bertus was een voetbalfanaat van de eerste orde en heeft veel bijgedragen aan het tot stand komen van onze vereniging.

uite de begintijd

Vanaf 1940 leidde de club dankzij de 2e wereldoorlog een weinig actief bestaan, eigenlijk bestond Alverna nog nauwelijks. Net na de oorlog werd er een fusie aangegaan met “Eendracht” uit Wijchen onder de naam AWC (Alverna Wijchen Combinatie). Deze samenwerking hield om verschillende redenen niet lang stand en in 1950 werd er weer een zelfstandige vereniging (her)opgericht onder de naam RKVV Alverna, vooral door het initiatief van de heer Th. Rutten.

Alverna oprichter Theo Rutten

Alverna jeugdteams uit beginjaren

De club floreerde en groeide uit tot een bloeiende vereniging en zodoende werd dan ook in 1975, 1990, 2000 en 2010 resp. het 25-, 40-, 50- en 60-jarig bestaan gevierd als belangrijke hoogtepunten in haar bestaan.
De jeugdelftallen hebben bijna altijd over veel talent­volle spelers beschikt. Velen hebben later in het hogere amateur­voetbal hun sporen verdiend. Enkelen hebben zelfs het betaald voetbal gehaald (Theo Rutten bij Vitesse, Gertjan Derks en Fred Rutten bij FC Twente).

Alverna kampioen

In prestatief opzicht zijn met betrekking het eerste elftal de jaren 1965-1970 bijzonder succesvol geweest. In 1967 werd als hoogtepunt de 4e klasse behaald.

Alverna vs oud-Internationals

Hieronder een foto van het 2e elftal van vv Alverna dat in seizoen 1968-1969 het kampioenschap wist binnen te slepen.

Alverna kampioen

Na het behaalde kampioenschap in 1967 speelde Alverna 1 met wisselend succes in de 6e klasse. Maar het seizoen 1999–2000 was een ommekeer en promoveerde Alverna onder Tonnie Wels naar de 5e klasse. Gelijk het volgende seizoen (2000–2001) promoveerde Alverna met nieuwkomer Rick Peters naar de 4e klasse. In het seizoen 2003-2004 werd Alverna kampioen in de 4e klasse en promoveerde naar de 3e klasse. Lang heeft Alverna niet kunnen genieten van de 3e klasse, want in het seizoen 2004-2005 degradeerde Alverna al weer naar de 4e klasse.

Met trainer Leo Otten behaalde Alverna in 2007-2008 het kampioenschap in de 4e klasse en is daardoor weer gepromoveerd naar de 3e klasse.

Kampioen 2007-2008

In 2009 is het nieuwe kunstgrasveld aangelegd. De officiele ingebruikname was op zondag 23 augustus tijdens de open dag van v.v. Alverna. In ons fotoalbum zijn daarover allerlei foto’s te bekijken: Klik hier.

In seizoen 2009-2010 (het seizoen waarin vv Alverna 60 jaar bestond) lukte het om, onder leiding van trainer Ton Kosterman, directe promotie naar de 2e klasse Knvb te bewerkstelligen. Voor foto’s: Klik hier
Ook Zaterdag 1 ging dit jaar de geschiedenisboeken in door het behalen van het kampioenschap.

Alverna 1 naar 2e klasse

Seizoen 2010-2011 was er wederom succes. Ditmaal lukte het de manschappen van Ton Kosterman om kampioen te worden en te promoveren naar de 1e klasse van de Knvb. Foto’s: Klik hier

Alverna 1 naar 1e klasse

Nieuw clubgebouw v.v. Alverna een feit.
Er was een openingsweekend georganiseerd van 11 t/m 13 november 2011 met o.a. een “open huis” om het fantastische clubgebouw te bewonderen, met de nieuwe kleedkamers in de kelder, de kantine met die mooie bar, de bestuurskamer, de sponsorruimte, het jeugdhonk en nog veel meer.

Nieuw clubgebouw

Onder leiding van trainer Rob Bouman promoveert Alverna 1 in seizoen 2012-2013 naar de Knvb Hoofdklasse. Dit is zonder meer een mijlpaal in de clubhistorie van Alverna (en regio Wijchen). Voor foto’s rond het kampioenschap + promotie: Klik hier

Weerzien met Fred Rutten:

Op donderdagavond 12 december 2013 was een weerzien met Fred Rutten geregeld in de kantine van vv Alverna. Op deze avond zijn wat foto’s geschoten: Klik hier

Op 11 februari’14 werd een reunie georganiseerd met Alverna D1 (1973) en Fred Rutten.
Voor foto’s van die dag: Klik hier
Voor de TV uitzending: Klik hier

In het seizoen 2013-2014 speelde Alverna 1 voor het eerst in de Hoofdklasse.

Tot halverwege het seizoen wist Alverna zich als nieuwkomer prima staande te houden. Sterker nog, het draaide in het bovenste regionen mee. De tweede seizoenhelft kwam er helaas de klad in (veel blessureleed ed.) en werd Alverna gedwongen tot het spelen van de nacompetitie. Ook daar werd verloren en is Alverna uiteindelijk gedegradeerd naar de 1e klasse.

In 2013-2014 was en nog een mijlpaal in de Alverna historie. De vlag kon in top voor Alverna 2 (zon), die dit seizoen ongeslagen kampioen is geworden en gepromoveerd naar de res. 2e klasse. Het team van trainer Hendriks en leider Cor de Bruijn was er al een aantal jaren dichtbij. Nu is het dan eindelijk gelukt. Uiteraard werd een ronde gemaakt op de schitterend versierde platte kar, gevolgd door een erg gezellig feest in de kantine. Een week later werd alles afgerond met een super kampioensfeest.
Voor foto’s kun je een kijkje nemen in ons fotoalbum: Klik hier

Het seizoen 2014-2015 was bijzonder succesvol voor de selectieteams van Alverna. Het 1e werd onder leiding van trainer Rob Bouman kampioen en promoveerde daardoor naar de Hoofdklasse. Ook het 2e hees de kampioensvlag met daaraan gekoppeld een historische promotie naar de 1e klasse. Een leuke bijkomstigheid was dat Alverna 1 tijdens de uitreiking van de awards op het Amateurvoetbalgala werd uitgeroepen tot de sportploeg v/h jaar. In ons fotoalbum vind je allerlei foto’s over deze gebeurtenissen.

In seizoen 2016-2017 heeft de Knvb alle teamaanduidingen voor de jeugd aangepast. Het JO19 team van Alverna (voorheen A jeugd) zorgde voor een verrassing door de districtbeker te winnen. Het tweede elftal bereikte de nacompetitie voor promotie naar de res.hoofdklasse, maar ging daar helaas kopje onder. Het dames elftal werd knap 2e in de competitie na een lang tweegevecht met de WVW dames uit Weurt.

Het eerste elftal had een lastig seizoen. De eerste competitiehelft was redelijk goed maar er werden te weinig punten behaald als gevolg van de vele gelijke spelen. De tweede helft van de competitie heeft Alverna met name in de onderste regionen verkeerd, met weer vele gelijke spelen. Uiteindelijk belandde het 1e in de nacompetitie. Met een gehavend elftal redde het team van trainer Jan Pruijn het niet. Resultaat: degradatie naar de 1e klasse.

Seizoen 2017-2018. In de competitie kon Alverna geen potten breken en bungelde lange tijd onder aan de ranglijst, maar wist wel de gevreesde nacompetitie en degradatie te ontlopen. In de districtsbeker daarentegen liep het gesmeerd, wat uiteindelijk resulteerde in plaatsing voor de halve finale. Deze halve finale gaf weer recht op een plaats in de voorronde van de grote TOTO – KNVB beker. Een mijlpaal in de geschiedenis van de club. Helaas werd Alverna al na 1 wedstrijd uitgeschakeld door derde-divisionist ODIN’59 uit Heemskerk.


Lees ook over de jubileumjaren van v.v. Alverna:
Verslag 50-jarig jubileum Klik hier
Verslag 60-jarig jubileum Klik hier