v.v. Alverna 50 jaar

In vogelvlucht een verslag van een geslaagd jubileumfeest

Gehouden op 12,13 en 14 mei 2000

De voorbereidingen:
Voor de start van de eerste voorbereidingen voor het feest gaan we terug naar november 1998. Voorzitter, Peter Prudon, Vice voorzitter, Peter Janssen, en secretaris Cees Groenen, hebben voor het eerst overleg, en vormen een jubileum commissie die bestaat uit vertegenwoordigers uit alle geledingen van de club. Hierna volgen nog velen vergaderingen door de gevormde jubileum commissie, bestaande uit 15 personen, en de daaruit ontstane deel commissies. De taken werden verdeeld, en ieder had zijn eigen deel in de totale organisatie. Er waren mensen voor de sponsoring, een zeer actieve horeca-commissie, een p.r man, coördinatoren voor de jeugdactiviteiten, voor de receptie, voor de reünie en de feestavond. Uiteindelijk kwam het volgende jubileum programma voor de dag:

Vrijdag 12 mei:
21:00 uur Disco show SKI HUT, m.m.v. Richard Heinen
 
Zaterdag 13 mei:
13:00 uur Kinderprogramma “De meester is gek” m.m.v. Jochem van Gelder
16:30 uur Receptie
20:30 uur Feestavond voor leden, sponsors en leden supportersvereniging.
M.m.v. Travel en een speciaal optreden van A4.

Zondag 14 mei:
10:00 uur Heilige mis in de St. Jozef kerk te Alverna.
11:30 uur Koffietafel voor leden en genodigden.
13:30 uur Sport en spel. Jeugdmiddag voor alle jeugdleden
16:00 uur  Reunie/Amsterdamse avond voor leden, oud leden en sponsors,
m.m.v. Disco Frits & Dirk, speciale optredens van de fanfare,
de Neutekrakers, Leon Klaus & Jantje Koopmans jr.

Jubileumkrant:
Ook de redactie van het clubblad, Alverna-Sport, was al in een vroeg stadium begonnen met het ontwikkelen van ideeën omtrent een jubileumuitgave. Zoiets als het jubileumboek van Alverna’s 40 jarig bestaan was niet meer te evenaren, en niet haalbaar. Er werd besloten om een jubileumkrant uit te brengen en die te verspreiden op alle huisadressen van de gemeente Wijchen (ca 20000), met daarin een stuk historiebeschrijving, een paar interviews, foto’s en een overzicht van Alverna’s heden. Interviews werden gehouden met: Arie Toonen, 50 jaar lid, Ine Koning, al 17 jaar achter de bar in de kantine, en Fred Rutten, ex-jeugdspeler van Alverna, ex-prof bij FC Twente en momenteel hoofdtrainer bij dezelfde club. De reacties op het verschijnen van de jubileumkrant waren enthousiast en waarderend.

Vrijdagavond 12 mei: Het Skihutfeest
De tent was voor deze festiviteit in steil aangekleed, met de voorkanten van skihutten langs de kanten, echte dennenbomen en zelfs echte skies. De kaartverkoop was wat tegen gevallen, en ook de kassaverkoop was niet helemaal wat verwacht werd. Desondanks waren er toch wel ongeveer 300 personen binnen en werd het een zeer geslaagde avond.

DJ Richard Heijnen mixte en mengde dat het een lieve lust was en wist voor een prima sfeer te zorgen. De feeststemming zat er goed in, en de eerste avond kon al gelijk als geslaagd genoemd worden. De uitsmijters (2 profi’s) hadden gelukkig niets te doen. Om half twaalf kwam de politie vertellen dat het zachter moest, er waren klachten. Na het jubileumfeest werd er door inwoners van Wijchen verteld dat het feestgedruis in Wijchen-zuid, op het marktplein, op de zesweg en zelfs op de Saltshof te horen was. En zo hoort het ook, ..Alverna viert feest!

Zaterdag 13 mei: “De meester is gek show”
De tent was intussen herschapen van een verlaten drankhol in een nette tent waar de kinderen op de klaargezette banken het schouwspel o.l.v. Jochem van Gelder konden gaan bekijken. Ook hier was de kaartvoorverkoop achtergebleven op de verwachtingen. Zo’n 120 kinderen waren op dit evenement afgekomen. In “de meester is gek” show wordt het podium ingericht als een schoolklas, compleet met schoolbankjes, schoolbord e.d. Meester Jochem stelt een aantal onzinnige vragen en heeft een “keet-meter” bij hem, die aangeeft wie het beste kan keten. Gekleed in een groen pak, met skibril en ijsmuts stelt hij zijn vragen.


De kinderen vonden het leuk, van enthousiasme ging er af en toe een bank (met of zonder kinderen) omver met een daverende klap. Er gebeurde gelukkig niets ernstigs, en bovendien was de EHBO (het hele weekend overigens) in de buurt. De show werd eenmaal onderbroken voor een glas limonade, en na afloop kregen alle kinderen nog een ijsje.

Zaterdagmiddag 13 mei 16.00 uur: Receptie:
Voor de receptie even paniek. Er was door Peter Prudon en Cor de Bruijn een beamer presentatie in elkaar gezet, die op een groot scherm bij de ingang van de tent zou worden gepresenteerd. Toen de zaak stond opgesteld, weigerde de PC alle dienst. De presentatie stond alleen op de harddisk, en dus stonden ze schaakmat. Bijna althans, Jeroen en Cor haalden gewoon even de computer open, en na enig gepruts draaide de zaak alsnog. En dus kon men alsnog kijken naar een presentatie van oude clubfoto’s, oude krantenknipsels en verslagen afgewisseld met reclame.
De gemeente had ditmaal bliksemsnel gereageerd en stond al voor 4 uur bij de ingang van de tent. De burgemeester was verhinderd, de gemeente werd vertegenwoordigd door wedhouder sportzaken Jeanne de Jong. Zij had een shirt meegebracht waarop de tekst: “In de hol van de leeuw”, en vond dit zelf erg toepasselijk. Het bestuur was zich van geen kwaad bewust. Verder waren er het stichtingsbestuur van “de groene velden”, met Cees Janssen en gemeentelijk sportadviseur The Borsten. De nieuwe voorzitter van AWC met enkele bestuursleden was er en sprak enkele treffende woorden, dat de samenwerking tussen AWC en Alverna goed is, in verleden en toekomst.

Ook andere verenigingen uit de gemeente en Alverna waren aanwezig. Van de KNVB Oost-Nederland was ook een persoon afgevaardigd. De toespraak die hij hield riep bij velen vraagtekens op. Na 5 minuten was de naam Alverna nog steeds niet gevallen. En wat daarna over Alverna werd verteld klopte weinig van.
De sponsorcommissie bood de vereniging een cheque van fl 5000,- aan, een enorme aanzet tot realisering voor een electronisch scorebord. De Engelse vrienden uit Manchester waren er ook, en hadden een prachtig zilveren bord met inscriptie voor de vereniging meegebracht.

Nog een schitterend cadeau werd aangeboden door Theo van Woezik namens de ondernemings vereniging Alverna en Gerard Dieks van de firma Snelders Sport: het waren 4 nieuwe doelnetten in de clubkleuren rood/wit. Op het hoofdveld was al een stel opgehangen, een schitterend gezicht. Het 2e stel werd op de receptie ingewijd door een F-spelertje (Joost Achterberg), die er een bal tegenaan mocht knallen.

Zaterdagavond 13 mei: De grote feestavond:
Schattingen van het aantal mensen dat naar deze feestavond waren gekomen lopen uiteen van 500 tot 600. Het 3-mans orkest “Travel” opende de avond, al snel stond de 1e artiest op het podium, de Wijchense Jantje Koopmans. Deze keer gekleed in een voetbal shirt van Alverna, met zijn Nederlandstalig repertoire kreeg hij al snel de handen op elkaar.
De feestavond was tevens bedoeld als de jaarlijkse supportersfeestavond, er waren dus ook officiële momenten. Jan de Bruijn, voorzitter van de supportersvereniging bood voorzitter Peter Prudon een cadeau aan van maar liefst fl 5000,-. En voor de jeugdafdeling bood hij voorzitter Sjaak Coolen, 2 kleine aluminium doeltjes aan.


Dan waren er de jubilarissen, Jo Schraven, Arie Toonen, Koos van Dreumel, Gerrit Toonen en Siebert van Haren (de laatste was wegens ziekte helaas niet aanwezig). Zij zijn inmiddels 50 jaar lid van de vereniging, zolang als de vereniging bestaat en kregen van de voorzitter een gouden dasspeld met inscriptie overhandigd. Hun echtgenoten kregen een boeket bloemen.
Arie Toonen nam namens de jubilarissen het woord, zij schonken de vereniging een prachtige wedstrijdbal, voorzien van hun handtekeningen, waarmee de promotie wedstrijden gespeeld konden worden (hetgeen dus achteraf geluk heeft gebracht).

Ter gelegenheid van het jubileum was er een initiatief geweest van A-4 en Theo van Woezik, dat geleid heeft tot het uitbrengen van een CD met Alverna liedjes als thema. Op deze CD staat o.a.: Van Luunen tot den Teerschendijk, Alverna ons dorpje en het clublied van vv Alverna. Diverse liedjes werden deze avond ten gehore gebracht door o.a. de Neutekrakers, A-4, de Mountaindancers en ook Piet de Bruijn, met “dern, dern, luuster naar moet”.

De feeststemming steeg met de minuut, en de klappers van de avond volgden elkaar nu op. Eerst een optreden van Leon Klaus, met gigantisch succes, bijna 600 mensen gingen uit hun dak. Toen A-4, er zat niemand meer op de banken, de armen gingen massaal de lucht in. Het was het toppunt van de feestavond. En wat met name bewonderenswaardig is, dat er geen schermutselingen plaatsvonden, die helaas tegenwoordig zo gewoon lijken te zijn, geen geruzie, geknok, gegooi met spullen etc. Ook nu kwam de politie tegen sluitingstijd even polshoogte nemen, maar het feest eindigde zonder problemen.

Zondagmorgen 14 mei 10.00 uur: De Heilige Mis:
De kerk was in overleg met pastor Jan Kortstee geheel aan de voetbalvereniging aangepast: alles in rood/wit, de vlag van Alverna boven het altaar, borden met het jubileumslogo aan de muur, een aantal F-spelers in tenue, met de bal op het altaar en zelfs was er een scheidsrechter (Sjaak Coolen) met fluit.

Het werd een sfeervolle H. Mis. Sjaak Coolen, Gerrie Rossen en Hent van den Heuvel lazen toepasselijke teksten voor. Er was een prachtig boekje gemaakt (door Gerrie Rossen) geheel in het teken van het jubileum, voorop het logo, met gebeden en liedjes als: You never walk alone, en Alverna ons dorpje, dat door het kerkkoor gezongen werd. De kerk zat (in tegenstelling tot 10 jaar geleden) helemaal vol.

De koffietafel:
De koffietafel in de grote feesttent werd geheel gesponsord door Eef en Gerard Janssen van hotel Umberto. Rond de 100 mensen waren aanwezig, werden bediend door personeel van Umberto, en voorzien van saucijzebroodjes, broodje ragout en andere lekkernijen. Het was een heel mooi initiatief en vrijgevige geste van Eef en Gerard Janssen. Het dankwoordje hiervoor werd door vice-voorzitter Peter Janssen gedaan want voorzitter Peter Prudon kon nog slechts gefluister voortbrengen. Naweeën van een gezellige feestavond.

Zondagmiddag 14 mei 13.30 uur: Jeugdmiddag:
De tent was deze middag dicht, de kantine was open, op het hoofdveld waren een aantal voetbal attractiespelen geplaatst. De jeugd kon er met de bal aan de slag, om te meten hoe hard ze konden schieten, of in ronddraaiende mikken, penalties nemen op 1e elftaldoelman Eric Peters, of boarding voetballen.

De ouderen die er waren vermaakten zich op het terras (ook op zondag was het nog steeds prachtig weer). Een rustige middag voor de organisatie (althans voor de meeste hiervan), tot om 16.00 uur de tent weer open zou gaan voor de reünie.

Zondagmiddag 16.00 uur: Reünie en afsluitende feestavond:
Klokslag 16.00 uur stond de fanfare met hun instrumenten klaar om een aantal nummers te spelen. De tent was nog angstig leeg, maar gelukkig liepen vrijsnel alweer de eerste gasten binnen. De voorzitter (Hr Peters) van de fanfare echo der bergen nam nog even het woord en het traditionele optreden was afgerond. Hierna was het de beurt aan ons plaatselijk dweilorkest de Neutekrakers, die natuurlijk niet konden ontbreken. Staande op tafels en stoelen lieten zij met veel koperwerk horen dat ze er waren, en speelde de duffigheid uit de tent.

Het was ondertussen al weer aardig druk geworden, er waren weliswaar een aantal, maar toch niet veel oud-leden op de reünie af gekomen. Tegen de avond arriveerden het Amsterdamse DJ-zangersduo Frits en Dirk, en zo langzaam aan liep de tent ook weer aardig vol. De sponsorcommsie had nog een aangename verassing te melden, er was een sponsor gevonden (Zwartjes trappen fabriek) die bereid was om het ontbrekende bedrag (fl 3500,-) bij te leggen voor het scorebord. De stemming steeg.

Het zou een avond worden van de polonaises. De ene na de andere over het podium, buitenom en ga maar door. A-4 bracht samen met Frits en Dirk het liedje “Als bij Alverna in de kantine” en later zongen Frits en Dirk tezamen met Rob Eeman de oorspronkelijk Amsterdamse versie hiervan. Af en toe stond het hele podium vol met enthousiastelingen die ook op wilden treden. Ook het relatief hoge “Hazes” gehalte van de muziek bracht hier en daar veel enthousiasme teweeg.

Nauwelijks bekomen van alle inspanningen of daar kwam Leon Klaus alweer voor zijn 2e optreden, om alweer de tent op z’n kop te zetten. Het leek niet op te houden, maar toch. Rond 24.00 uur stond (alweer) de politie op de stoep, de vergunning wees uit dat het feest afgelopen moest zijn, maar dat was het ook, zo goed als. De eindverantwoordelijken van de organisatie hadden tot 1.30 uur werk om de tent leeg te krijgen, de nachtbewaking met de honden was gearriveerd, en nachtsluiters Peter Janssen, Cor de Bruijn en Roel de Bruijn gingen na een “he, he, dat hebben we gehad” huiswaarts. Wat nog restte: opruimen en de balans opmaken.

Maandag 15 mei 10.00 uur: Opruimen en na evalueren:
En toen was het maandagmorgen. Om een uur of half 10 waren er alweer een aantal dapperen aan het werk om de klus helemaal te klaren. De tent aanvegen en daarbij letten op een gouden dasspeld, verloren door een jubilaris, op zaterdagavond. Glas opvegen, hier en daar vind je een kwartje of dubbeltje. Banken en tafels inklappen, opvouwen, opstapelen. Stroom-voorziening afbreken, glaswerk spoelen, lege emballage uitzoeken, lege fusten (heel veel) en ander heineken materiaal opruimen.
Om 15.00 uur was het karwei gedaan, en de helden gingen er nog maar eens bij zitten, buiten bij de kantine, met een pilsje. Ontspannen werden er wat moppen getapt, en elkaar in de maling genomen. Wat alleen maar zo kan als je tevreden bent over de afloop.